ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:


Общински детски комплекс Несебър предлага форми, достъпни за малки и големи. Заниманията се провеждат в свободното време на децата. Тук те допълват своите знания, получават актуална информация по въпроси, които ги интересуват, научават се да мислят самостоятелно, нестандартно, спортуват, пеят и танцуват.
Сбирки на групите - от 1 октомври по график - Подробна информация за ОДК >>


За контакти:
гр. Несебър, к-с "Младост" бл. 62

тел. 0554 45952, e-mail: odk@abv.bg

Документи:

>> Необходими документи: 1. Искане за предоставяне на специална закрила на дете с изявени дабри - по образец. 2. Копия на дипломите, грамотите и други документи, удостоверяващи участието и класирането на ученика в общински, регионални, национални и международни прояви в областта на науката, изкуството и спорта през 2008 г. и 2009 г.
Искане - Образец - изтегли
Документите се приемат на гише N 1 във Фронт офис N 1 на община Несебър.

Н А Р Е Д Б А № 16 НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НЕСЕБЪР - ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИИ И ФИНАНСОВО СТИМУЛИРАНЕ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ ОТ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

>>След 1 октомври започват заниманията в групите и кръжоците към Общински детски комплекс Несебър! - Моля натиснете тук за повече информация >>

Обединена общинска школа по изкуствата ежегодно обучава около 200 деца и юноши. В момента школата наброява 220 възпитаници, които се занимават в класове по:

- Български народни танци

- Народно пеене

- Пиано

- Актьорско майсторство

- Изобразително и приложно изкуство.

Преподавателите са изявени професионалисти, които с всеотдайност и художествено майсторство разкриват пред школниците прелестта, обаянието, чара и свежестта на вековната българска традиция.

Към Обединената школа по изкуствата спада и Представителен фолклорен ансамбъл” Слънчев бряг “ с ръководител – директорът на школата Денислав Кехайов. От няколко години танцовият състав на ансамбъла е изцяло от възпитаници на школата.Такава е и политиката на Община Несебър, която прави всичко възможно за издирването на даровити деца, за тяхното по-нататъшно развитие и обучение в областта на изкуствата.

Школата е редовен участник в различни фестивали на национално и международно равнище и е изнасяла концерти в множество страни, между които Германия, Белгия, Унгария, Швеция, Дания, Гърция, Русия, Канада, САЩ и други.

В началото на всяка учебна година около 15 септември, след предварително одобрение от комисия и медицински преглед, се извършва записване на нови кандидати за обучение в школата. Желаещите могат да бъдат на възраст от 5 до 18 години. За кандидати над 18 години има обособен специален клас за изучаване на български народни хора и обичаи.

За контакти: тел./ факс +359 554 45702
Е-mail: ooch_fa@abv.bg
Директор – Денислав Кехайов: Тел. +359 893 303 688
E-mail: narod@abv.bg
website: http://nessebar-folk.com/

МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „НЕСЕБЪРСКИ НАКИТ”


Международен фолклорен фестивал „Несебърски накит” Несебър, България Организатори и домакини на Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит” са Община Несебър и Народно Читалище „Яна Лъскова 1905” Несебър.ХХІI Международен детски фестивал “Слънце – Радост – Красота”, Несебър

Национален дворец на децата, Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър канят детските и младежки творчески колективи и индивидуални изпълнители за участие в програмата на ХХІI Международен детски фестивал “Слънце, радост, красота” – Несебър 2024. Фестивалът се провежда ежегодно от 15 до 20 юни в град Несебър, на брега на Черно море.  

IX Международен фестивал “Несебър – Остров на изкуствата”
Община Несебър и Общински детски комплекс – Несебър канят детските и младежки творчески колективи и индивидуални изпълнители за участие в програмата на IX Международен фестивал “Несебър – Остров на изкуствата” 2024.

XII МЕЖДУНАРОДЕН АРТ ФЕСТИВАЛ „СЪЗВЕЗДИЯ В НЕСЕБЪР”


Фестивалът се провежда в град Несебър, като едно своеобразно съчетание на история и съвременност. Несебър, разположен на Черноморското крайбрежие, има хилядолетна история. Той е уникален по своето месторазположение - сред пясъчни дюни и растителност, с просторни плажове, горещо слънце и богата история. Несебър е под егидата на ЮНЕСКО. В Международния фестивал „Съзвездия в Несебър” участват творчески колективи и изпълнители от България и други страни. Организатори на Международния фестивал са Община Несебър, Национален дворец на децата и Общински детски комплекс – Несебър, под патронажа на Кмета на Община Несебър.

ОБЩИНА НЕСЕБЪР НЧ „ЯНА ЛЪСКОВА 1905” – НЕСЕБЪР XXIV ПОП - РОК ФЕСТИВАЛ НЕСЕБЪР 2023 г.
От 25 до 27 август 2023 година в град Несебър за двадесет и четвърти път ще се проведе Поп - рок фестивал под патронажа на кмета на Община Несебър г-н Николай Димитров.


НАЦИОНАЛЕН ОНЛАЙН КОНКУРС “8 МАРТ – ПРАЗНИКЪТ НА МАМА”

Конкурсът за изработване на картичка за 8 март е посветен на Международния ден на жената и майката, отбелязан за първи път в САЩ, на 23 февруари 1909 година
Международен конкурс "Аз обичам Черно море"

Конкурсът е част от програмата на община Несебър за отбелязване на 31 октомври – Международния ден на Черно море. Целта на конкурса е да привлече вниманието на младите хора към красотата на Черно море и крайбрежието, важността им за икономиката на нашата страна, вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинена от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.8.II.1878г. Освобождението на Несебър по време на Руско-Турската Освободителна война /1877-1878г./
На 6.II.1878г. отрядът на полк. Лермонтов превзема град Бургас. По негово нареждане руски ескадрони потеглят към Анхиало /Поморие/ и Месемврия /Несебър/.
На 8.II.1878г. втори ескадрон на тринадесети драгунски полк начело с майор Колонтаевски превзема Несебър. Още преди пристигането на руските войски местните жители обезоръжили целия турски гарнизон и му отнели три оръдия. Те заели позиции зад древните крепостни стени и приютили много бежанци, преследвани от черкези и башибозуци. Посрещнали топло и радушно освободителите.

14.I. Празник на суджука в село Кошарица Селото е известно със своите майстори на традиционни български колбаси – суджуци и луканки. Празникът е един хубав повод да опитат гостите от селските деликатеси и да определят най-добрия производител.

14.II. Празник на младото вино в село Гюльовца – Община Несебър е известен лозарски район. В землището на с. Гюльовца са постигани някои от националните рекорди по добив на грозде от декар. Производството на вино е хилядолетна традиция и празникът е хубав повод да се опита най-новата реколта.

1.III. Общински празник на мартеницата – С цел популяризиране на един от най-самобитните български обичаи – изработване на мартеници, общината организира специална изложба на която се излагат мартеници изработени от жителите на съставните селища.

2.V. Празник на град Свети Влас – В деня на летния Атанасовден, Свети Влас чества своя храмов празник, който е и празник на града.

24.V. Празник на село Гюльовца – Жителите на с. Гюльовца  честват своя празник в деня на славянската писменост и култура, защото храма на селото носи името на Светите братя Кирил и Методий.

24.VI. Еньовден – Празник на град Обзор – на този ден рано сутрин се берат билки, попили от росата на равноденствието. Счита се, че тогава имат най-голяма лечебна сила.

7.VII. Празник на хляба в село Оризаре – В житницата на общината с. Оризаре от няколко години се събират жители и гости на селото около специално подготвена трапеза с домашни пити, шарена сол и вино.

20.VII. Празник на село Баня – Православната църква чества деня на Св. Пророк Илия. Жителите на с. Баня смятат Св. Илия за свой закрилник и още през далечната 1887г. издигат църква в негова чест. Днес, храм „Св. Пророк Илия” е най-старата сграда в селото и една от най-старите църкви в Сливенската епархия.

26.VII. Празник на село Равда – Равда отбелязва своя празник в деня на Света Параскева по името на храма на селото.

15.VIII. Празник на град Несебър – Свето Успение Богородично
Град Несебър отбелязва своя празник на 15 август в чест на Божията майка.

14.X. Св. Петка /Петковден/ - Празник на село Оризаре – Оризаре отбелязва своя празник в деня на Св. Петка по името на храма на селото.

1.XI. Празник на село Кошарица – По стар стил на 1-ви ноември, Деня на народните будители, се е празнувал денят на Св. Иван Рилски, почитан като покровител на българския народ. Ето защо Кошарица, чиято църква носи името на светеца избира този ден за свой празник.

8.XI. Архангеловден – празник на село Тънково – Тънково отбелязва своя празник в деня на Свети Архангел Михаил по името на храма на селото.

Паницово отбелязва своя празник в деня на Петдесятница.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЯНА ЛЪСКОВА - 1905” гр. НЕСЕБЪР
Читалището е основано през 1905 година. На фона на хилядолетната история на Несебър това не е много време, но за неговите граждани този период има огромно историческо значение, защото с основаването му започва разцвета на българския дух, култура и традиции.  Към читалището функционират: Фолклорна формация „Българка“, Фолклорна формация „Македонка“, Хор за гръцки песни „Месамбрия“, Хор за градски песни „Блян“, Детска вокална студия „Сюрприз“, Рок-формация „Мена“, ВГ "Ла феде", Детска театрална студия.
За повече информация посетете: http://www.yanalaskova.bg/
Адрес: 8230 гр. Несебър, ул. „Месембрия” №20
тел.:/факс: 0554/4 31 59
e-mail: chitaliste_ns@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „МЕСЕМВРИЯ – 2015“ гр. НЕСЕБЪР
Читалището е основано в края на 2015г. и е второто в Несебър. Към читалището функционират: детска театрална школа, езикови школи, читателски клуб, арт-терапия, клуб по бродерия, фото кръжок за деца и възрастни, художествена керамика, рисуване за възрастни.
За повече информация www.mesemvria.com
Адрес: 8231 гр. Несебър, ул. „Месембрия" №14
тел. за контакти +359 896 925445 Румяна Йоргова-председател
e-mail: mesemvria2015@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИЗГРЕВ” гр. ОБЗОР
Читалището е учредено през 1927 година. В същата година родолюбиви деятели на Обзор събират пари , купуват книги и създават обществена библиотека.
Към читалището функционират следните самодейни състави:
Фолклорен ансамбъл „Обзор”, който включва: детски, юношески и младежки танцови състави, детска и женска певческа група, вокална група за стари градски песни „Блян”, танцова формация „Хелиос“. Действа самодейна театрална формация за възрастни.
Адрес: 8250 гр.Обзор, община Несебър, област Бургас
ул. „Отец Паисий” №20
тел.:0556/3 23 87
е-mail: izgrev_obzor@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА - 1938” гр. СВЕТИ ВЛАС
Читалището е създадено на 20.01.1938г. Разполага с библиотека и читалня. От 2003 г. се помещава в нова сграда, има библиотечен софтуер.
През последните години са сформирани  танцов състав „Колорит“, детски танцов, клуб за народни танци, детска вокална група. Действа и школа по приложно и изобразително изкуство.
Адрес: 8256 гр.Свети Влас, община Несебър, област Бургас
ул. „Цар Симеон” №17а
тел./факс:0554/68 215
e-mail: probuda_1938@abv.bg
НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ” с. РАВДА
Читалището съществува от 1943 година, когато по инициатива на местни будни и родолюбиви българи е построено изцяло със средствата и доброволния труд на местното население. Към момента разполага с богат библиотечен фонд за всички възрасти, малка читалня и библиотечен софтуер. От 1982 година  съществува детски танцов състав. През 2006г. е сформирана женска група за изворен фолклор „Вардарка”, която възражда куфаловския фолклор на своите деди. През 2007г. се създава женска танцова формация „Равдалина“.  Действат и: школа за изучаване на български народни хора за възрастни, детски състав за изворен фолклор, детско студио за балет и характерни танци и читателски клуб.
Адрес: 8238 с. Равда, община Несебър, област Бургас
ул. „Македония” № 2
тел./ факс:0554/66 344
е-mail: biblioteka.ravda@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИШЕ „ЗОРА” с. ОРИЗАРЕ
Народно читалище „Зора” е основано на 11.01.1928г. от главния учител в селото Дойчо Минчев, който става и негов пръв председател. От 2005г. читалището се помещава в нова сграда и разполага с богат библиотечен фонд за всички възрасти.
Към момента функционират следните самодейни състави: детски танцов състав, детска група за автентичен фолклор „Оризарчета“ и женска певческа фолклорна група „Зора“.
Адрес: 8248 с.Оризаре, община Несебър, област Бургас
ул. „Първи май” №27
тел.номер +359 876 107075
e-mail: zora_1928@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА” с. ГЮЛЬОВЦА
Читалището е основано през 1928г. Разполага с читалищна сграда и библиотека. Към него функционират: група за автентичен фолклор и детски танцов състав.
Адрес: 8249 с.Гюльовца, община Несебър, област Бургас
ул. „Янко Андонов" №36
тел.номер +359 876 798809
e-mail: nikol_mihaleva@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА” с. КОШАРИЦА
Читалището е основано през есента на 1928г. от учителя Григоров /родом от Казанлък/. Разполага с библиотека и малка читалня към нея. Към читалището са сформирани: женска група за народни танци и женска певческа група за автентичен фолклор.
Адрес:8253 с. Кошарица, община Несебър, област Бургас
ул. „23-ти септември" №36
тел.: 0556/61 115
e-mail: k.bibliotekac@abv.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „САМОРАЗВИТИЕ” с. ТЪНКОВО
Читалището е създадено през 1950г. Има библиотечен фонд за всички възрасти. През последните години са сформирани: детски състав за народни танци и дамски състав за народни танци.
Адрес: 8237 с. Тънково, община Несебър, област Бургас
ул. „Николай Лъсков“ №24
тел. за контакти +359 877 303735 - Таня Данчева
е-mail: samorazvitie@mail.bg

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „Г. С. РАКОВСКИ – 2013“ с. РАКОВСКОВО
Читалището е създадено през месец август 2013г. Към него има сформирана женска певческа фолклорна група „Раковчанка“.
Адрес: 8257 с. Раковсково, община Несебър, област Бургас
тел. за контакти +359 893 303610 – Димитринка Янева

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПРОБУДА – 2016“ с. БАНЯ
Читалището е основано през пролетта на 2016г. Разполага с библиотека и клубове за шахмат и табла.
Адрес: 8239 с. Баня, община Несебър, област Бургас
тел. за контакти +359 894 572150 - Петя Христоскова
е-mail: probuda_bania@abv.bg

Културното наследство на древния град е представено в четири музейни експозиции:
- Археологически музей, представящ богатата материална култура на Месамбрия - Месемврия - Несебър от античността, средновековието и Възраждането.

- Етнографски музей - къща “Москояни”

- Църква “Св. Стефан” - XI век, фрески - XVI в., иконостас - XVII в.

- Църква “Св.Спас”, фрески - XVII в. Интериорите на някои от по-добре запазените средновековни църкви, които са без стенописи, са превърнати в уютни художествени галерии, стопанисвани от местни галеристи. Заради уникалните си природни дадености и много добре запазените паметници от различни епохи на VII-та сесия на Комитета за световно наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град Несебър е включен в списъка на Световното културно наследство.

Адрес: Несебър 8230 ул. "Месамбрия" 2А
Телефони
Директор: тел./факс: 0554 46018
Уредници: 0554 46012
Счетоводство: 0554 42260
Информация: 0554 46019
Резервация за екскурзоводско обслужване: 0554 46012, 0554 46019
E-mail: contacts@ancient-nessebar.com
website:www.ancient-nessebar.com

Археологически музей

Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в музей „Старинен Несебър”. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.


Църква Свети Стефан

Църквата “Св. Стефан” или т.н. “Нова Митрополия” е изградена в периода ХІ-ХІІІ век. В ХVІ век тя е удължена на запад, а в ХVІІІ век е добавен притвор. По план църквата представлява трикорабна базилика. Средният кораб се извисява над страничните и е увенчан от изток и запад с овални фронтони. Църквата е построена от каменни блокове и тухли. При строителството й са преутребени множество архитектурни елементи корнизи, капители, релефи от разрушени по-рано християнски сгради. В църквата са изобразени над 1000 фигури в 258 композиции.Църква Свети Спас

Църквата е едноабсидна сграда с дължина 11,70 м и ширина 5,70 м. Източната фасада е била наполовина вкопана в земята. Строена е през 1609 г. Вътре стените са покрити почти изцяло със стенописи. В абсидата е изписана сцената: “Богородица ширшая небес с Младенеца”. В пода на църквата дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина. Макар и без архитектурни достойнства, но с добре запазените си и реставрирани стенописи, църквата “Св. Спас” е ярък представител на работещите по това време в Несебър живописни ателиета.Етнографски музей

Къщата на Москояни е една от най-интересните възрожденски паметници – типичен представител на Несебърската жилищна архитектура от късния период на българското Възраждане. Тук е уредена етнографска изложба “Носии и тъкани от Бургаска област”. Бургаска област е един от най-интересните и разнообразни райони по отношение на народните тъкани и носии, създадени тук през вековете.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ гр. Несебър

Адрес:
Несебър - Стария град, Конферентен център „Сочи” ет.1
/входът е от страната на ул. „Месембрия”/